keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Sitruunainen ja mehevä jälkiruokakakku


Otetaanpa välillä taas kakkuohje. Tämän sitruunakakun olen leiponut jo pariin kertaan ja kummallakin kerralla tykännyt sen yllättävästä kosteudesta ja reippaan sitruunaisesta puraisusta. Ulkonäkö on vaatimaton, ja sitä voisikin seuraavalla kerralla parantaa kenties sokerivesikuorrutuksella tai tomusokerilla. Mutta mehevä ja kostea maku on parasta!


Salaisuutena on sitruunalikööri, kahden sitruunan kuoriraaste ja yhden mehu, joka tomusokerin kanssa imeytetään valmiiseen kakkuun. Ohje on peräisin uusimmasta Glorian ruoka ja viinistä 5/2015
Tässä tulee ohje:

ATELJÉ FINNEN SITRUUNAKAKKU

50 g voita sulatettuna
2 sitruunaa
3 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
3/4 dl kermaa
1/2 dl Limoncello-sitruunalikööriä (voi korvata sokeroidulla sitruunamehulla)
1 3/4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Makuliemi:
1 sitruunan mehu
1 1/4 dl tomusokeria

Lämmitä uuni 200 asteeseen.  Vuoraa vuoka leivinpaperilla. Pitkulainen leipävuoka käy hyvin, pyöreä 20-senttinen myös.
Pese sitruunat ja raasta kuoriosa. 
Vaahdota munat ja sokeri. Lisää voi, kuoriraaste, kerma ja limoncello ja sekoita.
Lisää vehnäjauhoihin sekoitettu leivinjauhe taikinaan. Sekoita jauhot tasaiseksi, mutta ei liikaa.
Taikinan kuuluu olla löysää. Kaada se vuokaan ja paista uunissa noin 20-25 minuuttia. Kokeile kypsyyttä hammastikulla.

Anna kakun jäähtyä vuoassa. ettei se lässähdä. Tee sillä aikaa makuliemi sekoittamalla tomusokeri sitruunasta puristettuun mehuun. 
Kaada liemi hitaasti vuokaan kakun päälle ja anna se imeytyä ainakin  puoli tuntia. 

Tarjoa kakku viipaleina. Itse pidän siitä eniten jääkaappikylmänä, jolloin sitruunan maku voimistuu. Kermavaahto hiukan maustettuna sopii hyvin kumppaniksi, miksei jäätelökin, joten tämä käy hyvin jälkiruoasta.


Tämäntyyppinen Lemon Drizzle Cake on klassikko, jonka ohjeita on netti pullollaan. Törmäsin siihen itse alunperin täällä. Englantilaisversiossa sokerikuorrutus jää kivasti näkyviin, mutta rasvaa kakussa on moninkertaisesti tähän verrattuna.

Ateljé Finnen kakussa on sekin hyvä puoli, ettei sitä jää liikaa houkuttelemaan jääkaapilla kävijöitä:)


10 kommenttia:

  1. Oi, tämä näyttää todella hyvältä! Menee ehdottomasti kokeiluun. Kiitos reseptivinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkonäkö pettää tässä kohti ja maku pääsee yllättämään:)

      Poista
  2. Oi, tää lähtee testiin. Pakko olla ihan mielettömän mehevä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mehevyytensä takia tämä sopiikin hyvin kesään! Voisin kuvitella lisäkkeeksi mansikoita kerman kanssa:)

      Poista
  3. Jäin lehteä selatessani tämän kakun kohdalle pitkäksi aikaa, rakastan sitruunaa, joten tämä on varmasti hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä rakastan myös sitruunaa! Se tekee ihmeitä melkein mille tahansa, sitruunamarinoidut mansikatkin ovat upea kesäjälkkäri. Tätä kakkua kannattaa kyllä kokeilla:)

      Poista
  4. Tuula ja Riitu2.7.2015 klo 4.08

    Jahas, poikaseni tulossa mamman luo. Nyt tiedän mitä tarjoan, vaan kerropa pari hyvää vahvanmakuista suolaist piirakkaa hälle mukaan...Mansukoit päälle, nam! Siulta saa aina nii ihanii reseptei

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No pitäähän pojalle aina herkkuja olla! Minullakin on aina suu messingillä ja pöytä koreana, kun saan nuorisoa kylään.

      Yksi hyvä peruspiirakkaohje on tuo sivupalkissa alimmaisena oleva Suuren metsän suppilovahveropiirakka. Sienet voi vaihtaa kinkkuun, loheen, tonnikalaan, paprikasuikaleisiin tai mihin vaan keksii. Pohjataikina on maukas ja helppo käsitellä. Se sopii isohkoon pyöreään vuokaan, mutta ei riitä pellilliseen.

      Poista
  5. Ooh, sitruunalikööriä ja sitruunaa.. Tämän on pakko olla hyvää!

    Ja nuo kuvat on aina yhtä ihanat! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitruunan raikkaus kuuluu kesään, ja talvella se antaa happamuudellaan viimeisen silauksen:)

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...