torstai 31. tammikuuta 2013

Sipulikeittoa, tähtianista ja olorosoa


Tilasin Glorian ruoka ja viini -lehden, koska halusin välttämättä saada sen kylkiäislahjana tulevan Glorian kuudennen ruokakirjan. Kun kerran on ne kaikki muutkin. Kirja osoittautui sikäli pieneksi pettymykseksi, että jutut olivat niin tuttuja lehdistä ja olin jo ottanut talteen kiinnostavimmat ohjeet aiemmin. Olen yrittänyt vierottaa itseäni Gloriasta jo vuosia ja vähitellen se ehkä onnistuu. Ruokakirjasarja on joka tapauksessa osoittautunut todelliseksi aarreaitaksi, josta olen löytänyt lukemattomia omia suosikkeja. 

Tämä sipulikeitto ei nyt kuitenkaan ole kirjasta, vaan yhdestä Ruoka ja viini -lehden viime vuoden numerosta, 7/2012. Jouni Toivanen antoi ohjeen, jossa keittoa hauduteltiin pitkään ja makua haettiin lisää tähtianiksesta, tuoreesta timjamista ja valkoviinistä. Lisäsinpä lorauksen konjakkiakin, jota maustekaapissani on aina pikkupullo jemmassa.

Jounin parempi SIPULIKEITTO  kuudelle
6 salottisipulia
6 keltasipulia
2 valkosipulinkynttä
100 g voita
2 tähtianista
2 tl merisuolaa
5 oksaa tuoretta timjamia
½ tl mustapippuria myllystä
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 ½ l liha-, kana- tai kasvislientä
4 cl konjakkia 
6 viipaletta täysjyväpaahtoleipää
120 g raastettua gruyére-juustoa 
Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Poista valkosipuleista kitkerä vihreä osa. Lohko sipulit neljään osaan ja leikkaa siivuiksi. Hienonna valkosipulikynnet. 
Sulata voi kattilassa. Lisää sipulisilput kattilaan, tähtianis ja suola. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 25-30 minuuttia, kunnes ne ovat karamellisoituneet kiiltäviksi. 
Lisää valkoviini kattilaan ja keitä se kasaan. Lisää liemi. Hauduta keittoa ilman kantta vähintään tunti, niin että keiton pinta juuri ja juuri väreilee. Lisää timjaminoksat ja hauduta 10 minuuttia. Lisää konjakki ja sekoita hyvin. Poista tähtianikset ja timjaminoksat keitosta ja lisää tarvittaessa suolaa. Rouhi päälle mustapippuria. 
(Jos haluat vielä syväaromisempaa keittoa, laita kattila vielä kannella peitettynä 8 tunniksi 90-asteiseen uuniin, sanotaan lehdessä. Kaikkeen sitä maun eteen ollaankin valmiita. Meillä ei oltu.) 
Ennen keiton tarjoamista kuumenna uunin grillivastus 250 asteeseen. Leikkaa paahtoleivistä muotilla ympyröitä, jos haluat. Paahda leivät uunissa molemmin puolin rapeiksi. (Minä paahdoin leivänpaahtimessa.) Lisää leipien pinnalle juustoraastetta ja paahda juustoon kaunis väri. Aseta leivät keittoannosten päälle.



Keitto maistui tosiaan hyvältä, paremmalta kuin aikaisemmat sipulikeittoni.  Leivät olin paahtanut ja gratinoinut juustolla vähän ennen vieraitten saapumista, mutta jo siinä ajassa juusto ehti vetäytyä rumasti leivän sisään, joten raastoimme jokainen vielä vähän tuoretta Gryéreä leivän päälle. Ensi kerralla vaihdan kokojyväpaahtarin valkoisiin patonkiviipaleisiin, ne  vaan sopivat tähän paremmin kuin täysjyväleipä, maunkin puolesta.

Keitolle ostamani pieni sherry Oloroso Monteagvdo löytyi koskemattomana keittiön hyllyltä  seuraavalla viikolla. Joimme sen sijaan lasilliset keittoon käyttämääni Adoben gewütztramineria.

Vasta kuvista huomasin senkin, että tuli valittua pöytään kovin pliisut värit. Mielenkiintoista, miten en tullut ajatelleeksi sitä aiemmin. Vai olenko sokaistunut, kun nykyään kaikki on niin väritöntä? Joka tapauksessa, kun ruoka on väritöntä, pitäisi iloa silmälle saada edes kattauksesta! Toisaalta nuo värit sopivat meidän olohuoneeseen hyvin.


Otetaan tästä pieni väripläjäys naamariin!


10 kommenttia:

  1. Sipulikeitto on niin hyvää. Tuo tähtianis on minulle kuitenkin ennestään tuntematon mauste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähtianista myydään tavallisissa maustepusseissa. Se on jännän puumainen ja kukanmuotoinen. Olen koristellut tähtianiksilla kinkun pari vuotta, kun väki ei tykkää neilikoista;)

      Poista
  2. Sipulikeittoa tein tässä muutama päivä sitten ala Eero Mäkelä, olipas se hyvää ja niin on varmaan tämä sinunkin keittosi. Minulla on harvemmin alkoholia ruuoissa. Ruokajuomina silloin tällöin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkään lorauttaa viiviä keittoihin ja kastiikeisiin, jos vain sopivaa on kotona. Lihakastike paranee korkillisesta konjakkia. Joskus pidin pientä sherrypulloa kaapissa keittoja varten, mutta se tuli hörpittyä ruokaa laittaessa, niinpiti lopettaa;)

      Poista
  3. Tuo tähtianis ja sipuli on tosiaan aika jännä yhdistelmä - kannattaa kokeilla lihakeittoonkin joskus. Olen tehnyt jouluksi joskus tuoksupalloja laittamalla neilikoita ja tähtianiksia appelsiiniin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle ei olisi tullut mieleen yhdistää tähtianista sipulikeittoon, mutta minäpä en olekaan kekseliäs kokki, kuten vaikka sinä!

      Poista
  4. Sipulikeitto on sydäntalven ruokaa ja kuumana se on niin hyvää että! Tähtianis ja sipuli? pitää joskus kokeilla..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helmikuu on keittojen kulta-aikaa, kuumien ja höyryävien herkkujen:)

      Poista
  5. Katselin juuri Glorian pätkätarjousta, muuten ihan samasta syystä kuin sinäkin eli kytkykauppakirjan vuoksi. Olen tilaillut lehteä silloin tällöin ja selaan sen aina kampaajalla. Minusta siinä on niin paljon ylellisiä mainoksia, luxus-ihmisiä ja luxus-koteja, että luulen poistuneeni lehden kohderyhmästä. Jos siinä sitten milloinkaan olinkaan. Mutta ruokakirjan vuoksi taidan siltikin pitkästä aikaa tilata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua on ärsyttänyt Glorian bisnesjutut, joita on ollut joskus aika paljon, minua kun ne eivät kiinnosta. Hurjat alkumainokset ärsyttävät myös, me kaikkihan se tuotteitten hinnoissa maksetaa. Se on mennyt jopa niinpitkälle, etten vahingossakaan osta Lancomea. Paitst Hypnosea. Ja Visionnaire oli pakko hankkia kokeeksi: ei näy vaikutusta.

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...