sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Kardemummalohi: tätä kannattaa kokeilla


Selailen usein kaupungilla uusia keittokirjoja, ja vaikka ne näyttävät houkuttelevilta, lankean aika harvoin ostamaan mitään. Tilaan houkuttelevia uutuuksia sitten kirjastosta katsottavaksi. Pipsa Hurmerinnan kirja Pipsan keittiössä näytti kuitenkin perjantaina niin kiinnostavalta, että päätin hankkia sen heti itselleni. Siinä oli monta sellaista ohjetta, joita halusin kokeilla. Yksi niistä oli kardemummalohi.


Kaupasta ostettiin kuusi palaa lohta, kun ei ollut varmaa tietoa syöjien lukumäärästä. (Kolme meitä loppujen lopuksi oli, mutta vain yksi pala jäi huomiseksi.)


Valmistus alkaa kastikkeen sekoittamisella kulhoon. Siihen tarvitaan:
1 tl savustettua paprikajauhetta
2 tl jauhettua kardemummaa
1 tl suolaa
1 tl cayennepippuria
1 dl vaahterasiirappia
Koska annos oli ajateltu neljälle, otin kukkuraisia mittalusikallisia mausteita. Cayennepippuria ei ollut, joten käytin chilijauhetta sen tilalla. Vaahterasiirappia sattui olemaan juuri reilu desi jäljellä. Sehän on hyvin juoksevaa ainetta, joten ihan yksyhteen sitä ei voi korvata tavallisella siirapilla. Siirappi tuo kastikkeeseen ihanaa makeutta.


Kastike sivellään sitten lohipalojen päälle. Silikoninen pullasuti on tässä erinomainen väline, vaikka ei sattunutkaan tulemaan kuvaan mukaan. Kirjassa Pipsa suosittelee valmistamaan kalan uunipellillä leivinpaperin päällä. Voisi olla hyvä ajatus, nämä palat tulivat vähän turhan tiukkaan. Olisi mukava sivellä kastiketta kalan reunoillekin.


Savupaprika on aivan erinomainen mauste, mutta sitä ei vielä ole näkynyt lähimarketeissa. Olen ostanut sitä aina, kun olen jossakin nähnyt, nyt viimeksi Tukholmasta kesällä. Sieltä toin kuivattua korianteria ja sellerisuolaakin, niitäkään ei usein näe täkäläisissä kaupoissa. Molempia tykkään käyttää ihan arkiruoanlaitossa.

Muuten toinen kivasti savunmakuinen on Santa Marian American BBQ kentucky whiskey -kastike. 


Kala meni sitten uuniin 200 asteeseen kymmeneksi minuutiksi. Minä annoin tämän isomman annoksen olla muutaman minuutin pitempään, ja sillä tavalla kalasta tuli pehmeää ja mehukasta. Minuuttikin lisää olisi ollut liikaa.

Valmiin kalan päälle puristettiin reilusti sitruunamehua.


Lasissa sunnuntailounalla oli vain sitruunavettä.


Me tykättiin kovasti! Voimakkaat mausteet sulivat sopuisaksi liitoksi vaahterasiirappiin, joten sen enempää paprika, savu, karkemumma kuin chilikään ei hyökännyt lohessa esiin, ei edes makeus häirinnyt. 

Tämä muistutti aika paljon suosikkiamme teriyakilohta, jota meillä on kokattu useammankin kerran.

Jälkiruoaksi raikastettiin suuta tuoremarjakiisselillä ja turkkilaisella jogurtilla.

33 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä. En ole valmistanut näillä mausteilla lohta, mutta aion nyt kokeilla seuraavan lohiostoksen tullessa kohdalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tulisi itselle mieleenkään sekoitella tämmöistä cocktailia lohelle, siksi niitä keittokirjoja tarvitaan:)

      Poista
  2. Savupaprikaa mulla ei ole koskaan ollut, mutta kuulostaa hyvältä. Grillatut paprikat ainakin ovat herkkuani. Katselin tuota samaa keittokirjaa ja olin vähällä ostaa sen. Kesällä ostin Hellapoliisin keittokirjan, mutta loppujen lopuksi se ei oikein inspiroinutkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on kaksi Jamie Oliverin kirjaa ja tykkään vieläkin selailla niitä. Olen kokannut niistä kuitenkin vain pari ruokaa. Otetaan puoli kiloa voita -blogissa tehtiin aikoinaan paljonkin ruokaa Jamien kirjoista ja minä kopsasin ja kokkasin ne sieltä. Ihminen on joskus outo.

      Poista
  3. Näyttää ja kuulostaa herkulliselta!! Kiitos tästä, on pakko päästä kokeilemaan. En ole kalan kanssa kovin kekseliäs, meillä kotona kalansyönti kun lapsuudessa melkeinpä rajoittui kalapuikkoihin... :-) mutta onneksi on internet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on helppo, kuten moni muukin lohiohje, kunhan on tullut hankkineeksi mausteet. Kannattaa kokeilla joskus tuota teriyakilohtakin riisin tai mieluummin risoton kanssa:)

      Poista
  4. Tuota savupaprikamaustetta saa myös laivalta (Tallink), ostin tyttärelle tuliaiseksi viime reissulta. Kuullosti tuo vaahterasiirapin määrä aika paljolta, mutta uskon kyllä, että hyvää tuli. Jos olisit laittanut 1 tl cayennepippuria, niin varmaan olisi tullut tulista! :)

    Hyvää alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin vaahterasiirappi ei ole yhtä ötläkkää kuin tavallinen tumma siirappi. Tähän asti olen hankkinut sitä vain tehdessäni Sara la Fountainin lempparikakkua, ja nyt sitten tätä.

      Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  5. Kuulostaa sen verran erikoiselta cocktaililta tosiaan, että ihan pakko kokeilla! Kiitos ohjeesta :)
    -anne-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Söin tuota lohta kevyesti lämmitettynä tänään vielä lounaaksi ja nyt korostui kardemumma hieman enemmän, mielenkiintoisesti. Maukas ja mainio lohiruoka tämä on!

      Poista
    2. Kokeiltu on :) Mies ei ihan heti lämmennyt maulle, mutta itse tykkäsin! varsinkin tuoreen ruisleivän päällä oli herkkua ja seuraavana päivänä kun sekoittelin pastaan niin maku oli tosiaan muuttunut. Kenties vielä parempi oli seuraavana päivänä!

      Poista
  6. Tuota täytyykin kokeilla, viikonloppuna tein teriyakilohta, mutta tässä olisi vähän uudnelainen maustekombo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa Pipsan kirjassa on monta muutakin modernia ja kivaa ruokaa, seuraavaksi aion kokeilla mausteista bataattikeittoa.

      Poista
  7. Hyvää ja terveellistä!
    Sellerisuolaa, sitä kun vielä jostain löytäisi. Seikutluvulla, kun miehen kanssa seurustelun aloitin, opin sellerisuolaa käyttämään ja siitä pitämään. Sitten se mauste vain kaupasta hävisi enkä ole mistään löytänyt. Pitääpä taas muistaa etsiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin minä jäin sitä kaipaamaan. Nyt löysin Tukholmasta sitä. Olen kyllä löytänyt taas sellerinvarretkin, ne säilyvät hyvin jääkaapissa pussissaan, vaikka käyttää vain yhden varren kerrallaan.

      Poista
  8. Kiitos tästä! Kerrotko, missä noita mausteita Tukholmassa myydään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiertelin vain NK:n ruokaosastolla pohjakerroksessa, siellä oli kaikenlaista mielenkiintoista.

      Poista
  9. Herkullinen resepti! Savustettua paprikajauhetta saa muuten Oulusta Kuudes maku-kaupasta. Montaa muutakin mielenkiintoista makua..

    Eikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuudes maku, täytyypä käydä, vai käydäänkö yhdessä ensi viikolla? Olemme siellä alkuviikosta, onko kiireitä?

      Poista
  10. Timanttisessa koekeittiössäsi on tapahtunut jälleen mielenkiintoisia :) Savupaprikasta en ollut aiemmin edes kuullut, mutta voisi hyvinkin olla minun makuuni. Kardemummasta tykkään kovasti, mutta kalan seurana se kuulostaa sangen epäilyttävältä. Suosituksesi on kuitenkin niin uskottava ja kuvat mainioita, että ihan tässä vesi herahtaa kielelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katselin joskus aiemmin Liv-kanavalta Rachel Rayn 30 minute meals -ohjelmaa ja hän käytti usein smoked paprikaa. Ihmettelin kovasti, ja sitten kerran löysin jostakin etnokaupasta pussillisen. Ihana savustetun tuoksu siinä on.

      Poista
  11. Minäkään en edes tiennyt savupaprikasta, kunnes viimeksi paprikajauhe loppui ja ostinkin savuista sen sijaan. Se löytyi ihan perus marketista, Santa Maria Paprika Smoked!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, pitääkin katsella, jos tulisi meidänkin Prismaan.

      Poista
  12. Tätä on pakko kyllä kokeilla.. Kuvat vei kielen ja mielen mennessään :)

    VastaaPoista
  13. Iso nam! :P Mulla taitaa olla kaikki ainekset jopa kotosalla, joten tätä kokkaillaan varmaan aika pian.

    Mua jännittää eniten maistuuko lohi joululta siinä olevan kardemumman takia. Maistamalla selviää sitten sekin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakaan mulle ei tullut joulu mieleen tästä, mutta käytän kyllä kardemummaa muutenkin leivonnassa aika paljon. Toivottavasti tykkäät!

      Poista
  14. Mäkin tykkään savupaprikajauheesta <3 Lohi kuulostaa hauskalta, pitäisi vaan käydä jostain kalastamassa tuota ensinmainittua - loppunut on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisaalta lohi on hyvää sellaisenaan, ja toisaalta on kiva kokeilla uusia tapoja maustaa sitä. Vielä odottaa se Sipe Santapukin pähkinävoikastike;)

      Poista
  15. Ihanaa että resepti on toiminut noin hienosti! Lämmittää kirjailijan sydäntä ;)
    Savupaprikaa löytyy ainakin Helsingissä keskustan Stokkalta ja Hakaniemen hallin DeliDelistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Olet tehnyt ihanan kirjan, ehyen kokonaisuuden, jonka tunnelmassa lukija viihtyy. Aion kokeilla sieltä vielä monta muutakin ruokaa.

      Poista
  16. Minulla on kaikki tarvittavat aineet, juuri äsken kävin ostamassa vaahterasiirappia, joten kohta lohi saa erikoisen hunnun ylleen. Makoisia ruokahetiä toivottaa Katri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tykkäsit! Vaahterasiirappi on ainoa, joka tässäs toimii.

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...