keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Appelsiinijälkiruoka vailla vertaa


Jostakin syystä en ole koskaan kirjoittanut appelsiini-passionsalaatista, joka on talvella vuodesta toiseen aivan ykkösvaihtoehtoni jälkiruokia miettiessä. Syy on luultavasti se, että siinä vaiheessa, kun muistaisin ottaa kuvia, on jälkkäri jo pistelty parempiin suihin. Appelsiinisesonki on alkuvuodesta parhaimmillaan, ja kilohinta on aivan olematon. Mehukkaista hedelmistä valuva neste kuuluu mukaan salaattiin ja sitä terästetään vielä hiukan. Konjakki ei maistu valmiissa jälkiruoassa, eikä passiohedelmää tunnista heti, täydellisen herkullinen kombo siis. Ohje on peräisin jostakin vanhasta Gloriasta, olisikohan Anna-Maija Tantun peruja?

Aloitetaan siis ottamalla esille terävä kapeakärkinen veitsi ja työlauta. Leikataan appelsiinista lakki ja veistellään sen jälkeen kuoret irti hedelmälihaa myöten. Lopuksi leikataan pohja pois. Tästä alkaa kalvottomien siivujen leikkaaminen. Terävällä veitsellä se onnistuu hyvin, sellainen fileeraustyyppinen olisi paras, mutta ne ovat yleensä liian pitkiä. Oma Ikean veitseni käy ihan hyvin tähän hommaan. Kalvoja myöten lohkot irti siis, ja se on parasta tehdä valmistusastian päällä, että saa kaikki mehut talteen. Kannellinen astia on myös kätevä.



Tätä kannattaa tehdä suosiolla tuo isompi määrä. Jälkiruoka säilyy hyvin jääkaapissa, jos sitä jää, mutta yleensä maistuu hyvin kaikille.

APPELSIINI-PASSIONjälkiruoka    4-8 annosta

4-6 mehukasta appelsiinia
1/2 dl sokeria
1 vaniljatanko tai 1 tl vaniljasokeria (minä pyöräyttelin Dr Oetkerin vaniljamyllyä)
1-2 passionhedelmää (ruttuista, ei sileää)
2 rkl konjakkia

- Leikkaa appelsiinit kalvottomiksi. Kerää myös appelsiineista valuva mehu talteen.
- Mausta sokerilla, vaniljarouheella tai -sokerilla  sekä konjakilla. (Jos ei muuten, niin tätä varten kannattaa hankkia pieni konjakkipullo maustekaappiin.)
- Puolita passionhedelmät ja purista siemenet jälkiruokaan.
- Sekoita, peitä kannella ja anna maustua jääkaapissa ainakin muutama tunti, ehkä seuraavaan päiväänkin.

Tarjoa kermavaahdon kera, voit maustaa sitä jollakin. Tai tarjoa ilman, kuten minä. Hyvää on joka tapauksessa, tämä kerää aina kehuja!





6 kommenttia:

  1. Kuulostaa herkulliselta! Konjakki on minulle vähän vieraampi ainesosa. Se antaa ilmeisesti lisämakua, eikä sinällään maistu valmiissa jälkiruoassa. Tätä kokeilen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen että mikä tahansa aromiaine toisi sopivaa potkua, vaikka sitten sitruuna tai valkoinen balsamietikka, jos ei mitään sopivaa alkoholia ole kaapeissa. Itselleni tärkein lisä on tuo passionhedelmä, se tuo eksoottista vipinää sinänsä tuttuun appelsiiniin:)

      Poista
  2. Takuulla ihan mielettömän hyvää! :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takuu on voimassa! Kannattaa kokeilla joskus, kun saat ruokavieraita -tai ihan omalle sunnuntailounaalle:)

      Poista
  3. Nam, kuulostaa jä näyttää herkulliselta ohjeelta, jotakin eksoottistakin tässä...

    Kiitos ohjeesta, tämähän voisi toimia vaikkapa pääsiäisen ajan jälkiruokana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsiäiseen juuri sopii mitä parhaiten! Kevyt ja hiukan eksoottisen makuinen makea jälkkäri.

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...