sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Ranskalainen omenatorttu


Meillä oli kiva viikonloppu, kun oli pitkästä aikaa vieraita. Pieni irrottelu teki tosi hyvää pitkän työputken jälkeen! Oli iloista seuraa, hyvää viiniä ja ruokaa pitkän kaavan mukaan. Nämä ystävät ovat olleet mieheni työkavereita pitkään ja viihtyneet yhdessä siellä, mutta minä olen päässyt porukkaan vasta pari vuotta sitten.

Se työputki on taas huomenna edessä, tällä kertaa puolentoista viikon mittaisena, mutta enköhän selviä siitä juuri vapailla oltuani. Aika tosin hurahti jotenkin omituisesti omia aikojaan, nopeasti kuten aina.


Tein siis viikonlopuksi ranskalaista omenatorttua, jonka ohjetta en ole varmaan vielä koskaan julkaissut.  Se on yksi ehdottomia suosikkejani, mehevä ja näyttävä, mutta niin vietävän työläs, ettei sitä viitsi kovin usein leipoa. Pohjaan valmistetaan rahkavoitaikina ja täytteeksi vaniljakiisseli. Tortun reunaan punotaan koristereunus ja valmiin tortun pinta sivellään aprikoosihillolla, mikä tekee pinnan kiiltäväksi ja ihanan tahmaiseksi.

Näitä omenapiirakkaohjeitahan minulla riittäisi vaikka kirjaksi asti, kaikki hyväksi todettuja, ja tämä kuuluisi TOP 10:iin. Luulen että tämä lehdestä leikkaamani ohje on peräisin jostakin Annasta 1980-90-luvulta. (Kirjoitettuna tuo vuosiluku alkaa näyttää jo samalta kuin ennen 1890-luku!)

RANSKALAINEN OMENATORTTU

Pohja:
150 g voita/margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1 tlk maitorahkaa
Kaulimiseen:
100 g voita/margariinia (oikeasti vähemmän) 
Voit tietysti käyttää valmista voitaikinaakin, mutta tämä on parempi, trust me.
Vaniljakiisseli:
4 dl maitoa
1 muna
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria 
Pinnalle:
2-3 omenaa (käytin Royal Galaa)
11/2 tl kanelia 
Kypsän tortun pinnalle:
1 dl aprikoosihilloa tai -marmeladia


Valmista taikina. Sekoita voi ja vehnäjauhot raemaiseksi seokseksi käsin tai monitoimikoneella. Lisää kylmä maitorahka ja sekoita nopeasti taikinaksi. Anna taikinan kovettua hetki kylmässä esim. kelmuun käärittynä. 
Kauli sitten taikina jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä voita kahdelle kolmannekselle taikinan pinta-alasta. (Kylmästä voista saa otettua juustohöylällä viipaleita.) Taita ilman voita oleva kolmannes taikinan keskelle ja viimeinen kolmannes päälle. Kauli nyt tätä kolminkertaista taikinalevyä varovaisesti, kunnes se on sentin paksuinen. Toista kaulimis-. ja taittamisvaihe vielä kaksi kertaa. (Huom. Voita lisätään vain kerran!) Siirrä taikina tämän jälkeen taas kylmään kovettumaan.
Minä kaulin tässä vaiheessa taikinan vuokaan, leikkaan reunat pois (talteen) ja siirrän sen vuokineen päivineen sitten kylmään kovettumaan. Vuoka saa muuten olla aika iso, sillä taikinaa on paljon. Tämä oma keramiikkavuokani on halkaisijaltaan varmaan 30 senttiä. Suorakaiteen muotoinen suurehko vuoka kävisi myös hyvin. Käytin leivinpaperia, myös taikinan päällä esipaistossa, etteivät reunat lähde valumaan ja iskin reiät haarukalla paperin läpi. Koska taikina nousi, päätin lisätä paperin päälle myös kuivattuja herneitä.
Siis: esipaista pohjaa 225 asteessa kymmenisen minuuttia. -Keramiikkavuoka tuntuu vaativan enemmän aikaa kuin muut.


Valmista vaniljakiisseli. Vatkaa kananmunan rakenne rikki. Sekoita kaikki aineet kylminä sopivassa kattilassa. Kuumenna kiisseliä koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Älä keitä ja sekoita kiisseliä. Anna jäähtyä huoneenlämmössä.


Käy sitten omenien kimppuun. Pese omenat ja leikkaa ne ohuiksi lohkoiksi.
Pistele vielä esipaistetulle piirakkapohjalle reikiä. Niin ja muista ottaa se päällimmäinen leivinpaperi pois, jos käytit sitä. Levitä vaniljakiisseli torttupohjalle. Lado omenalohkot kauniisti kiisselin päälle. Ripottele kanelia vielä omenien pinnalle.
Kauli ylijääneestä taikinasta ohuehko levy ja leikkaa siitä kapeita suikaleita. Letitä suikaleista koriste ja painele se piirakan reunaan. Letitin tähän kolmella, mutta tuli mieleen, että seuraavalla kerralla voisin tehdä käsin pyöreitä nauhoja ja kiertäisin kaksi yhteen. Näin koristeesta tulisi vähän kapeampi. 


Paista torttua 225 asteessa 20-25 minuuttia. Paistoin tahallani viisi minuuttia enemmän, koska halusin pinnasta rapean ja tummahkon.

Notkista aprikoosihillo ja sivele se pullasudilla kypsän ja kuuman tortun pinnalle.

Vanhassa ohjeessani neuvotaan valmistamaan tähän päälle vielä kiille, mutta en ymmärrä, miksi sen pitäisi tämän enempää kiillellä.


Tarjoilua varten siirsin tortun laakealle vadille ja poistin tuon leivinpaperin alta. Valitettavasti en muistanut siinä vaiheessa enää ottaa kuvaa siitä. Kupillinen kahvia ja tilkka calvadosia aromilasissa kruunasi tämän jälkiruokanautinnon.

Ja hyvää oli!  Tiedän sen erityisen hyvin, koska söin loput tortusta lauantai-iltana ihan itse.

17 kommenttia:

  1. Meillä on neljä omenapuuta, joten kivat omenapiirakkareseptit ovat tarpeen. Lurps.. ihanan herkulliset kuvat! Kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neljän puun omenoista tekee piirakkaa vaikka koko kulmakunnalle, ainakin jos on hyvä sato:)

      Poista
  2. Ommenatorttu näyttää herkulliselta ja varmaan onkin sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiillettä ei tule omenapiirakoihin yleensä tehtyä, mutta tämä aprikoosihillo tuo kivan lisän ulkonäköön:)

      Poista
  3. Ihan täydellisen näköinen torttu! Nam! Just toissapäivänä miehelle puhuin, että pitäisi tehdä omenapiirakkaa, kun omenat ovat parhaimmillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tekisin montakin omenapiirakkaa viikossa, jos en tietäisi, että syön ne myös kaikki. Maku on ihan lempparini!

      Poista
  4. Oi miten täydellisen ja herkullisen näköinen tämä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä tapauksessa maku vastaa kyllä kuvaa, sen lupaan!

      Poista
  5. Aivan täydellisen kaunis omenapiirakka - arvatenkin myös sulaa suussa !

    VastaaPoista
  6. Oi, ihanaisen näköinen omenapiirakka, kiitos ohjeesta! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on hyvä vieraille, kun haluaa vähän näyttävämpää.

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Kiille sen tekee, ja onneksi helposti valmistettava:)

      Poista
  8. Hei! Meidän lähi K-Supermarketissa myydään joskus irtomyynnssä ihania omenaleivonnaisia, mutta huima hinta vaikka kielen vievätkin mennessään. Joten ajattelin yrittää kopsata maistelemalla. En vaan kuolemaksenikaan muista kenen ammattipaakarin kädentyötä ne ovat, koska niitä ei ole myynnissä aina. Mutta mielestäni tämä sinun Ranskalainen omenapirakka muistuttaa niitä leivonnaisia. Niissä on mielestäni myös voitaikina pohja ja täytteenä vaniljakiisseliä ja päällä pari kolme omenalohkoa joille ripoteltu kanelia sekä päälimmäisenä kiillettä. Tämän sinun ohjeen voi varmaankin muuntaa pienimmiksi piiraiksi, jollei halua tehdä yhtä isoa? Paistoaika ja lämpötila varmaankin täytyy arvioida uudelleen siinä tapauksessa..Osaatko neuvoa siinä minua? Eli mikä paistoaika ja lämpötila pkkupiiraille ja täytyykö niissä esipaistaa myös pohjat kuten tämän isomman piirakan kanssa? Kiittäen Lea Turusta. Ihana blogisi on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lea! Voithan puolittaa annoksen ja tehdä pieniin annosvuokiin sopivat piirakat tai muuten pienempään vuokaan. Tekisin muuten kaiken samalla tavalla kuin ohjeessa ja paistaisin samassa lämpötilassa, mutta reilusti vähemmän aikaa. Se taas riippuu koosta ja vuoasta. Esipaistamalla pohjaa varmistutaan siitä, että se todella on kypsä ja rapea, täyte ei sinänsä pitkää paistoaikaa kaipaa.

      Poista
    2. Kiitos vastauksestasi =) !

      Poista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...