maanantai 23. toukokuuta 2011

Jumalaiset skonssit


Tartuin kerran kauppareissulla Mondon uuteen Ruoka & Matka -lehteen ja ihastuin. Se on virkistävä lisä ruokalehtien joukkoon, persoonallinen, nuorekas ja täynnä toinen toistaan houkuttelevampia juttuja. Otin heti kokeiltavaksi Ravintola Limbbun skonssit, joita mainostettiin jumalaisen hyviksi.

Kun ohjetta luin, huomasin heti, mikä skonsseissa on niin hyvää: nehän on tehty ihan  saman tyyppisestä taikinasta kuin Lapissa leivottavat kampanisut: jauhoja, voita  ja piimä/kermaviili/rahka nesteenä, hieman sokeria. Tällä tavalla saa mureita, hiukan happamia leivonnaisia, jotka sulavat suussa.



Ravintola Limbbun JUMALAISET SKONSSIT  
kaksi pellillistä
9.5 dl  vehnäjauhoja (käytin puoliksi täysjyvää)
1 dl  sokeria
1.5 rkl leivinjauhetta
1 tl  ruokasoodaa
1 tl suolaa
270 g  voita
4 dl piimää
VOITELUUN sulatettua voita


1. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään reilun kokoisessa kulhossa. Pilko sekaan kylmä voi. Tässä taikinassa voi maistuu todellakin paljon paremmalta kuin margariini. Murusta voi käsin jauhojen joukkoon, kahdella kädellä se sujuu nopeasti ja tuntuu hauskemmalta kuin monitoimikoneen peseminen touhun jälkeen. Lisää piimä ja sekoita nopeasti taikinaksi.

2. Tässä vaiheessa taikinan voi panna peitettynä vaikka jääkaappiin odottamaan. Kuvittelisin, että makua tulee taikinaan vain  lisää. Voi tietysti leipoa samantienkin. Se voi olla jopa viisasta, sillä taikina on niin hyvää, että sitä voi syödä sellaisenaan. Kouraista etusormella aina jääkaapista ohi kulkiessaan...Söin ainakin yhden golf-pallon.

 3. Lehdessä kehotettiin tekemään taikinalevy ja ottamaan siitä muotilla pyöreitä skonsseja. Turhan monimutkaista, pöytään ne jää kiinni! Kannattaa ottaa ruokalusikalla taikinasta pingis- tai golf-pallon kokoisia paloja ja taputella ne jauhotetulla pöydällä haluamansa muotoisiksi paloiksi. Skonssit nousevat uunissa vain vähän eivätkä leviäkään suuremmin.



4. Tärkein vaihe on voilla voitelu ennen uuniin menoa: siitä tulee todella hyvä suolainen maku skonssin pintaan.

5. Paista sitten leipäsiä 225 asteessa noin 10 minuuttia, näin ainakin meidän uunilla.


Maistuvat ihan parhaimmilta vasta leivoittuina ja vähän jäähtyneinä. Viikonlopun aamupalalla olisivat ylellisiä kotitekoisen hillon ja sitruunarahkan kanssa. Hyvää kahvia vielä siihen lisäksi.


Me söimme skonsseja sunnuntaina päiväkahvilla, sentään vähähiilihydraattisen lounaan jälkeen. Väliin levitettiin, mitä kaapissa sattui olemaan, eli lemon curdia ja appelsiinimarmeladia. Olivat ne ihan maineensa veroisia, mukavan mureita, kevyitä ja ihanan makuisia!


Kevyitä on, mutta vain kädessä, voita on ihan kiitettävästi.



12 kommenttia:

  1. Minäkin olen kuola suussa ajatellut kokeilevani tuota skonssiohjetta. Nyt on ihan pakko!

    VastaaPoista
  2. Ianna, tässä ohjeessa saa todella upottaa kätensä taikinaan, molemmatkin, koska taikina on iso.

    VastaaPoista
  3. Todistan, jumalaisia olivat!
    Nimimerkki "söin kolme ennenkuin huomasinkaan" eli Meri

    NAM!

    VastaaPoista
  4. Oi mikä herkullinen leipomuksen tuoksu täältä tulvahtikaan ;) Itse olen oikein leipähiiri, mutta nyt on pitänyt keliakian myötä luopua mm lempparistani ruisleivästä. Edellinen postauksesi kortemetsästä oli ihan huippu. Hienoja kuvia ja tunnelmia.

    VastaaPoista
  5. Kuulostavat hyviltä. Taidan kokeilla jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
  6. Meri, noita saattoi syödä ihan sellaisenaankin, tai kuten minä, jo taikinana oli älyttömän hyvää!

    Kaarnikka, keliakia on harmillinen vaiva, mutta minkäs voi. Toivottavasti olet löytänyt jonkun uuden lempparin niistä, mitä voit syödä.

    Arleena, voisi olla hyvää jonakin aamuna, yllätyksenä miehelle:)

    VastaaPoista
  7. Elämme arjessa melko vähäisin hiilihydraatein, mutta leivon silti ajoittain. Tämä menee nyt kokeiltavaksi!
    Hymyilen nuuskamuikkusmukille, Nuuskamuikkunen oli varsinkin nuorempana suuri sankarini, ja jos muumimukeja ostaisin, ensimmäinen olisi juuri tuo.

    VastaaPoista
  8. Pirkko, tämän pläjäyksen ja viikonlopun toffeensyönnin jälkeen minäkin aloitin taas vähähiilihydraattisen ruokavalion. Tähtään viiteenkymmeneen, mutta todellisuus kipuaa väkisinkin lähemmäksi sataa grammaa hiilareita.

    Nuuskamuikkusen sain kerran siskolta lahjaksi. Se on ainoa muumimukini ja varsin symppis.

    VastaaPoista
  9. Oi kun tuoksuu tänne saakka.Tuli valtavan nälkä. Onkohan nuo jotain samoja, mitä olen joskus saanut ruotsinlaivalla.

    VastaaPoista
  10. Aina löytyy toinen toistaan herkullisempia ohjeita, joita pitäisi kokeilla. Valokuvissakin skonssit näyttävät niin herkullisilta, että pitäisikö tässä alkaa leipoa jotain?

    VastaaPoista
  11. Skonssit ja kampanisut -lapsuuden herkkuja. Maistuis mullekin :) Skonssien tuoksun saa helposti nokkaansa, se on niin tuttu tuoksu, hyvä ja tuore aina. Kotitaloustunneilta lähtien.

    Ja: Kampanisua parempaa leivonnaista ei taida ollakaan.

    eikka

    VastaaPoista
  12. Olivia, rakenteeltaan nämä ovat ihan tavallisia skonsseja -ja nehän ovat aina hyviä vastapaistettuna, mutta näissä on vielä se hapahko maku ja paljon voita varsinaisena jujuna.

    Aikku, aina sitä kerran voi kokeilla aamiaisherkkuja;D

    Eikka, kampanisujen pahin vika onkin se, että ne on niin hyviä. Söisin mielelläni jo puolet taikinasta ja loput nisut yksitellen ihan itsekseni.

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa, kiitos!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...